Uitgesmeerd haarproduct voor mannen

Haarproducten Mannen; Verschillen Tussen Gel, Paste, Pommade, Wax en Clay.

Je herkent het vast wel. Je bent op zoek naar een nieuw haarproduct voor mannen, maar overal waar je kijkt wordt je om de oren geslagen met dezelfde nietszeggende benamingen. Van de goedkope extreme hold gel te vinden bij de drogisterij tot de duurdere matte pommade van je kapper, wat is nu echt het verschil tussen al deze producten?

Inhoudsopgave

1. Gel
2. Paste
3. Oliebasis pommade
4. Waterbasis pommade
5. Wax
6. Clay

Gel

Gel is vandaag de dag veruit het populairste haarproduct voor mannen, wat best grappig is want toen gel in 1929 voor het eerst op de markt kwam werd het met name gebruikt door vrouwen om hun krullen in model te houden.

De harde bijna krokante hold wat gel je geeft komt van filmvormende polymeren, dit zijn deeltjes die zich om het haar vestigen en hard worden wanneer het water en alcohol verdampt uit je haar.

Man met gel in zijn haar

Voordelen gel:

 • Dankzij de filmvormende polymeren in gel blijft je haar de hele dag op zijn plek zitten, ideaal als verder geen aandacht wil besteden aan je kapsel.

Nadelen gel:

 • Veel gels zijn gemaakt op basis van alcohol en nee deze alcohol is een stuk minder gezellig.. De alcohol die wordt gebruikt in gel zorgt ervoor dat het haar uitdroogt en breekbaarder wordt. No bueno dus.
 • De dames hebben er een hekel aan.. Geen grap, als ik een euro kreeg voor elke keer dat een mannelijke klant mij vertelde dat zijn vriendin een hekel had aan dat harde gel haar dan kon ik daar heel veel gel van kopen ;).

Paste

Misschien wel een van de meest onderschatte haarproducten voor mannen. Haar pastes zijn iets lastiger te definiëren. Haar pastes komen in veel vormen en maten, maar veruit de meest bekende soort haar paste is de matte paste.

Het matte resultaat wat je krijgt van een matte paste komt van twee verschillende soorten klei, bentoniet en kaolin klei. De klei absorbeert de oliën op je haar en geeft daardoor een natuurlijke of matte afwerking.

Man met haar paste in zijn haar

Voordelen paste:

 • Haar pastes zijn ideaal voor mannen met dun haar, dit omdat het luchtig is en de klei het haar voller laat lijken dan het daadwerkelijk is.
 • Zoek je een stevige hold, maar wil je niet dat je haar krokant aanvoelt? Dan is de haar paste zeker aan te raden.

Nadelen paste:

 • Zelfs stevige haar pastes zijn niet zo “set it and forget it” als gels. Houd er dus rekening mee dat je iets meer aandacht aan je haar zal moeten besteden.

Op zoek naar een haarproduct voor mannen dat zowel een mat als glad resultaat kan geven? Bekijk hier onze Ultimate Paste!

Mr. Coté Ultimate Paste

ULTIMATE PASTE

 • Geeft stijl haar volume en temt golvend haar.
 • Mogelijk om zowel natuurlijke als gladde looks te creëren.
 • Bevat mannelijke cologne geur van parfum kwaliteit.
 • Gemakkelijk uitwasbaar met alleen water.
BEKIJK PRODUCT
Mr. Coté Ultimate Paste

ULTIMATE PASTE

 • Geeft stijl haar volume en temt golvend haar.
 • Mogelijk om zowel natuurlijke als gladde looks te creëren.
 • Bevat mannelijke cologne geur van parfum kwaliteit.
 • Gemakkelijk uitwasbaar met alleen water.
BEKIJK PRODUCT

Oliebasis pommade

Pommade is het go to haarproduct voor mannen die een klassiek en glad kapsel willen. Oliebasis pommade is zoals de naam al zegt op basis van olie, in de meeste gevallen is dit petrolatum (simpel gezegd, vaseline). Dit maakt dat je haar goed blijft plakken en ook nog eens zacht blijft. Het grootste nadeel is wel dat het heel moeilijk uitwasbaar is, in sommige gevallen heb je zelfs afwasmiddel nodig om het uit je haar te krijgen (ik spreek uit ervaring).

Man met oliebasis pommade in zijn haar

Voordelen oliebasis pommade:

 • Oliebasis pommade houd je haar zacht, dat terwijl de hold uitstekend is.
 • Wanneer je snapt hoe je een oliebasis pommade het beste kunt gebruiken geeft het een superieur resultaat ten opzichte van een waterbasis pommade.

Nadelen oliebasis pommade:

 • Lastig uitwasbaar, soms heb je zelfs afwasmiddel nodig om het uit te wassen.
 • Als je snel last hebt van acne kan oliebasis pommade zorgen voor breakouts.

Waterbasis pommade

Waterbasis pommade in tegenstelling tot oliebasis pommade is veel gebruiksvriendelijker, het is niet vettig en het wast uit met alleen water. Jammer genoeg maakt het je haar wel hard en krokant, soms zelfs harder dan een gel. Dit zorgt er dan ook voor dat de glans sneller wegvalt.

Man met waterbasis pommade in zijn haar

Voordelen waterbasis pommade:

 • Waterbasis pommade is heel gebruiksvriendelijk, niet vet en makkelijk uitwasbaar.
 • De hold die waterbasis pommade je geeft is een van de sterkste beschikbaar.

Nadelen waterbasis pommade:

 • Maakt je haar hard en krokant, soms zelfs harder dan een gel.
 • De glans valt ten opzichte van een oliebasis pommade sneller weg.

Bekijk hier onze Ultimate Paste! Het allereerste multifunctionele haarproduct voor mannen dat zowel een mat als glad resultaat kan geven.

Wax

Veel mannen hebben een verkeerd idee van wat een haarwax is, logisch want de meeste haarwaxen die je ziet komen van de drogisterij. Vaak zijn deze producten erg vet en bieden ze nauwelijks hold. Duurdere haarwaxen zijn vaak compleet anders en komen meer overeen met haar pastes. Haarwax biedt over het algemeen een sterke hold en lichte glans.

Man met haarwax in zijn haar

Voordelen wax:

 • Haarwax is een “happy medium” voor als je twijfelt tussen een haar paste en gel.

Nadelen wax:

 • Een haarwax kan toch al snel vettig aanvoelen waardoor je kapsel sneller uit elkaar valt.

Clay

Clays lijken op pastes in de zin dat ze allebei bentoniet en kaolin klei bevatten. Clays bevatten alleen veel meer klei dan pastes. Pastes zijn over het algemeen luchtig en clays zijn dichter en zwaarder. Een zwaardere clay is dan ook ideaal voor mannen met dikker of voller haar

Man met clay in zijn haar

Voordelen clay:

 • Clays zijn ideaal voor mannen met dik haar, dit omdat clays vaak dichter en zwaarder zijn.

Nadelen clay:

 • Als je dun haar hebt kan clay juist zorgen voor minder volume.

Conclusie

Al met al het blijft lastig product soorten te definiëren, zo ben ik clays tegengekomen waar helemaal geen klei in zit en heb ik waxen gebruikt die meer aanvoelen als waterbasis pommade. Zie dit artikel dan ook niet als de bijbel van haarproducten voor mannen, maar meer als een handig cheatsheet. Blijf vooral proberen, dan vindt je vanzelf wat het beste werkt voor jouw haar en kapsel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *